Duurzame evenementen: nieuwe trend!

Manic Organic is al 12,5 jaar lang een pionier in duurzaam ondernemen. De vuistregel bij alles wat wij doen, is dat we impact willen maken op de gezondheid van mens en natuur. Dat geldt niet alleen voor de heerlijke catering die wij kunnen verzorgen, maar ook voor de bijkomende diensten die wij kunnen leveren. Bijvoorbeeld het regelen van productiespecialisten, decorbouwers, DJ’s of andere fijne artiesten, een fotograaf en noem maar op. Inmiddels zijn duurzame events in opkomst. Veel organisaties willen niet alleen dat hun evenement zelf duurzaam is, maar ook hun deelnemers en gasten bewust maken van het belang van duurzaamheid. Dat is iets waar wij uitstekend bij kunnen helpen!

Wij zijn hier om te helpen

Snel, eenvoudig en overheerlijke maaltijden bestellen! Bij Manic Organic ben je aan het juiste adres voor duurzame catering!

Het belang van duurzame evenementen

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de hedendaagse evenementenindustrie. Bij Manic Organic staat alles al vanaf onze oprichting in het teken van duurzaamheid. Bij onze catering, maar ook bij onze bijkomende diensten wordt altijd goed gelet op de milieu-effecten. Wij zien dat organisaties in toenemende mate bewuste keuzes maken en duurzame principes gaan toepassen bij de organisatie van hun evenement.

Een duurzaam event betekent dat er zorgvuldig aandacht wordt besteed aan duurzame inkoop, afvalvermindering en zuinig omspringen met water en energie. Alle onderdelen van het evenement worden op een duurzame manier georganiseerd, bijvoorbeeld door lokale, duurzame leveranciers te kiezen en duurzame maatregelen te treffen, zoals afvalbeheer op evenementen. Wanneer organisaties ook voor hun evenementen samenwerken met partners die zich inzetten voor duurzaamheid, kunnen ambitieuze doelen worden bereikt.

Als je voor ons kiest als je partner voor je duurzame evenement, ben je verzekerd van de volgende voordelen:

  1. Minder milieu-impact van je evenement: Omdat wij werken met lokale leveranciers en seizoensgebonden producten, neemt de CO2-adruk van je evenement af. Daarnaast draagt het gebruik van herbruikbare of composteerbare materialen bij aan minder afvalproductie.
  2. Positieve merkbeleving: Bedrijven en instellingen die kiezen voor duurzame evenementen sturen een krachtig signaal aan hun werknemers en stakeholders over hun commitment aan milieuverantwoord handelen. Dit straalt af op hun imago en trekt ook gelijkgestemde consumenten/afnemers en samenwerkingspartners aan.
  3. Kostenbesparingen: Duurzame praktijken kunnen op termijn kostenbesparend werken. Door efficiënt gebruik te maken van bronnen en materialen, kunnen de totale kosten voor de uitvoering van het evenement aanzienlijk worden verlaagd.
  4. Inspireren tot innovatie: Onze benadering op het gebied van duurzaamheid leidt tot creativiteit bij het plannen en uitvoeren van evenementen. Hierdoor kun je een uniek evenement neerzetten waar je gasten nog lang aan zullen terugdenken.
  5. Bewustmaking en voorlichting: Elk evenement is een kans om weer nieuwe mensen bewust te maken van het belang van duurzame keuzes

Voordelen van een duurzaam evenement

Het organiseren van een duurzaam event heeft niet alleen een grote impact op het milieu, maar biedt ook voordelen aan de bezoekers. Het zorgt voor een sfeer van verbinding, nieuwe energie en nieuwe ideeën op het gebied van duurzaamheid. Het maakt mensen ervan bewust dat duurzaamheid belangrijk is. Kortom: duurzame events zijn de toekomst en de nieuwe generatie vernieuwers speelt hier een belangrijke rol bij!

Veelgestelde vragen over duurzame evenementen

Een duurzaam evenement houdt naast milieuvriendelijke werkwijzen ook in dat duurzaamheid wordt geïntegreerd in alle aspecten van de planning en uitvoering. Dit betekent dat er een duurzame locatie wordt gekozen, het gebruik van energie en water wordt beperkt, afval wordt verminderd en lokale leveranciers worden ingezet.

Duurzaamheid kan de deelnemers een positieve ervaring bezorgen, omdat er een ethisch kader wordt aangeboden rondom het evenement. Ook kun je met het duurzaamheidsthema je merkimago verbeteren en de betrokkenheid van het publiek vergroten, nu steeds meer mensen waarde hechten aan goed zorgen voor onze planeet.

Absoluut! Door een efficiënt gebruik van middelen, zoals digitale uitnodigingen en andere documentatie in plaats van papier, en het hergebruik van materialen, kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd. Daarnaast zijn er soms subsidies beschikbaar voor evenementen die duurzame praktijken bevorderen.

We kiezen onze leveranciers zorgvuldig uit op basis van hun duurzaamheidsbeleid en de afstand van hun locatie tot jouw evenement ter vermindering van de transportemissies. Dit zorgt ook voor een maximale versheid van de producten en steunt de lokale economie.

Wij houden al bij de planning van het evenement rekening met de mogelijkheden om afval te verminderen. Dit houdt onder meer in dat we herbruikbare of biologisch afbreekbare materialen gebruiken en proberen om op het evenement zelf al voor afscheiding te zorgen.

Wij geloven dat educatie een krachtige tool is om duurzaamheid te bevorderen. Tijdens onze evenementen kunnen wij jouw gasten desgewenst informeren over duurzame praktijken en de toepassing daarvan in hun dagelijkse leven.

Nee, duurzame evenementen zijn realiseerbaar voor elk type organisatie, van kleine startups tot grote scholen en overheidsinstellingen. Wij kunnen onze diensten afstemmen op de behoeften en het budget van elke klant, waardoor duurzaamheid haalbaar wordt voor iedereen.

We gebruiken uitsluitend energiezuinige apparatuur en verlichting, en waar mogelijk, voorzieningen die op groene energie draaien. Dit helpt niet alleen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar verlaagt ook de energiekosten van het evenement.

De catering is natuurlijk een belangrijk aspect van je complete duurzaamheidsverhaal. Wij werken zo veel mogelijk met seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten ter vermindering van de transportafstanden. Ook zorgen wij dat alle andere aspecten van onze cateringdiensten milieuvriendelijk zijn.

Met de veelgestelde vragen en de antwoorden hierboven hopen wij duidelijk te hebben gemaakt hoe belangrijk het is om je evenement duurzaam te maken. Manic Organic helpt graag om ook jouw evenement duurzaam te maken en je gasten niet alleen te entertainen, maar ook te inspireren en motiveren! Neem voor meer informatie contact met ons op.